Tuhkan jälkikäytöstä tarve asiakkaalta

21.3.2017

Nokianvirran Energian lämpölaitokselta on kuljetettu tuhkaa pois lokakuusta 2016 lähtien. Lounaan asiakasalueella Nokianvirran Energia on ensimmäinen tuhkan vastaanottopalvelua hyödyntävä asiakas. Tuhkan vastaanotto on esimerkki asiakkaalle tarjottavasta lisäpalvelusta polttoainetarjonnan lisäksi.

− Toimitamme laitokselle sekä turvetta että puuta ja uutena palveluna vastaanotamme tuhkaa, myyntipäällikkö Seppo Ojalammi kertoo.

− Nokianvirran Energian voimalaitos on uusi ja idea tuhkan vastaanottamisesta lähti liikkeelle jo ensimmäisistä sopimusneuvotteluista, joissa keskustelimme laitoksen tuhkan hyötykäytöstä. Sisäisesti olimme miettineet asiaa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä oli myös tullut esille, että asiakkaat ovat kiinnostuneita tuhkan jälkikäyttöratkaisuista. Kerroimme asiakkaalle, että Vapolla on suunnitelmissa kehittää tuhkaan liittyviä lisäpalveluita.

− Asia lähti lopullisesti etenemään alkuvuodesta 2016, kun laitos käynnistettiin ja tuhkaa alkoi syntyä. Asiakkaalta tuli viestiä, että mitä tuhkan kanssa tehdään. Koska voimalaitos oli uusi, ei laitoksella ollut vielä olemassa valmista mallia tuhkan hyödyntämisestä. Meillä olikin oivallinen tilaisuus esittää ratkaisu tuhkan vastaanottamisesta. Opastimme laitosta käytännön asioissa, esimerkiksi miten tuhkan hyödyntämiseksi jälkikäyttötarkoitukseen saatava viranomaishyväksyntä hankitaan ja millainen omavalvontasuunnitelma aiheesta pitää tehdä.

− Tällä hetkellä tuhkaa menee Ähtärin Majasuolle. Muita jälkikäyttökohteita on selvityksen alla. Tuhkaa syntyy laitoksella talvikaudella noin sata tonnia viikossa, joka tarkoittaa 2-3 rekkakuormaa viikossa, laitoksen toimituksista vastaava operaatiopäällikkö Janne Alppi kertoo.

Kustannustehokas lisäpalvelu

Laitoksen näkökulmasta tuhkan vastaanottopalvelun hyviä puolia ovat säännöllisyys ja kustannustehokkuus, kun autot ajavat täyden kuorman mennen tullen. Lisäksi polttoainetta laitokselle kuljettavat kuskit tuntevat paikat ja osaavat toimia alueella.

− Sopimus tuhkan vastaanottopalvelusta polttoainetoimittajan kanssa on huoletonta ja vaivatonta, kertoo Nokianvirran Energian toimitusjohtaja Jukka Vierimaa. Meillä voimalaitoksena ei ole resursseja hyödyntää laitokselta syntyviä sivuvirtoja. Tuhkan hyötykäyttö esimerkiksi metsä- tai suopohjien lannoituksessa on mitä suuremmissa määrin teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä, jolloin ei tarvitse tuottaa erikseen kemiallista lannoitetta, Vierimaa toteaa. Haluamme osaltamme olla vastuullisia ja edistää kiertotaloutta.