Vatajankosken Sähkö: Rahaa säästyy ja toiminta tehostuu

15.5.2019

Vapo vastaa Vatajankosken Sähkön energiantuotannon operatiivisesta toiminnasta ja valvonnasta. Vatajankosken Sähkö on energiayhtiö, joka toimittaa sähköä ja kaukolämpöä Kankaanpään kaupungille ja sen lähialueille. Lisäksi yhtiö toimittaa lämpöä omalle teollisuusasiakkaalleen. Digitalisointiin ja automaatioon liittyvien ratkaisuiden ansiosta Vapo etäkäyttää ja ‑valvoo Vatajankosken Sähkön lämmön- ja höyryntuotantolaitoksia ympäri vuorokauden Vantaalla sijaitseva käyttökeskuksesta. Vapo-yhteistyön myötä Vatajankosken Sähkö on voinut ohjata enemmän resursseja kunnossapitoon, pienentää kustannuksia ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Toimintaa operoidaan Vapon käyttökeskuksesta

– Vatajankosken Sähköllä ensisijainen tavoite oli rahan säästäminen tehokkuudesta tinkimättä – tai jopa tehokkuutta parantaen. Toimimme yhteistyössä asiakkaan kanssa. Vastaamme kaikkien Vatajankosken Sähkön laitosten operoinnista käyttökeskuksemme kautta,  Vapon energiaratkaisuiden myynnistä vastaava johtaja Teemu Klingberg kertoo.

– Asiakas on voinut ohjata säästyneitä resursseja muun muassa kunnossapitoon ja he voivat hyödyntää Vapon laitoksista kerättyä vertailudataa ennakoivassa kunnossapidossa, Klingberg kertoo.

Automaatio ja di­gi­ta­li­saa­tio parantavat tuloksia

– Vapo on Vatajankosken Sähkön luotettu yhteistyökumppani. Toteutimme Vapon avulla digitalisointiin ja automaatioon liittyviä hankkeita, joita ympärivuorokautisen etävalvonnan ja -käytön käynnistäminen edellytti, tuotantopäällikkö Lauri Hölttä kertoo. Olemme  onnistuneet pudottamaan fossiilisen öljyn käyttöä huomattavasti. Vuonna 2018 sen osuus polttoaineista oli vain 0.3% kokonaisenergiasta. Olemme voineet toimittaa lämpöä omille teollisuusasiakkaillemme entistä toimitusvarmemmin, Hölttä iloitsee.

– Vatajankosken Sähkö ja Vapo ovat tehneet yhteistyötä usean vuoden ajan. Sen myötä yhteisiä toimintatapoja on kehitetty, jotka vastaavat muuttuviin tarpeisiimme. Nykyisin lämmön‑ ja höyryntuotannon etäkäyttö parantaa toimintamme ennustettavuutta ja mahdollistaa henkilöstömme tehokkaamman hyödyntämisen laitosten kunnossapidossa – ja samalla voimme pienentää käyttökustannuksia, Hölttä kiteyttää.