CLT Finland valitsi Vapon kiertotaloutta hyödyntävän energiaratkaisun

24.5.2019

Vapo ja CLT Finland Oy ovat solmineet kiertotaloutta hyödyntävän energiantoimitussopimuksen. Vapo tuottaa eteläpohjalaisen CLT Finlandin rakennuselementtitehtaan käyttämän lämmön pelletillä. Pelletti valmistetaan tehtaan prosessista ylijäävästä raaka-aineesta.

Vapo toimitti tehtaalle pellettilämpölaitoksen ja lämmön toimitus alkoi vuoden alussa. Vapo hyödyntää tehtaan sivuvirrat kokonaisuudessaan.
“Pelletti puristetaan tehtaalta saatavasta sahanpurusta läheisellä pellettitehtaallamme Ylistarossa. Elementeistä jäävät muut isommat osat hyödynnetään hakkeeksi lähialueen lämpölaitoksilla”, kertoo Vapon myyntipäällikkö Juha Kuivinen.

“Kyseessä on hieno esimerkki energia-alan kiertotalousmahdollisuuksista. Ratkaisimme asiakkaan kiinteistön lämmityksen hiilineutraalilla ja energiatehokkaalla polttoaineella, joka on kaiken huipuksi valmistettu yrityksen omasta raaka-aineesta”, Kuivinen iloitsee.

CLT Finland valmistaa HOISKO-brändin alla ristiinlaminoitua massiivipuuta, joka sopii erinomaisesti sekä omakotitalo- että kerrostalorakentamiseen. Myös julkinen rakentaminen puusta on kasvussa ja CLT (Cross Laminated Timber) rakennusmateriaalina sopii turvallisuutensa ja terveellisyytensä ansiosta niihin erinomaisesti.

“Puurakentaminen on valtavassa kasvussa Euroopassa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan ristiinlaminoitu massiivipuu haastaa betonin ja teräksen, sillä kantavuudeltaan se yltää teräksen tasolle ja on painoltaan betonia kevyempää”, kertoo CLT-Finlandin toimitusjohtaja Markku Herrala.  “Tuplasimme tuotantomäärämme viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna ja lähes samaa on odotettavissa kuluvasta vuodesta. Investointimme ovat olleet onnistuneita. Raaka-aineena käytämme ainoastaan kotimaista sahatavaraa ja sitä on hyvin saatavilla tehtaan tarpeisiin lähialueen sahoilta.”

“Valitsimme Vapon energiakumppaniksemme, sillä Vapolla oli tarjota energiatehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu tuotantotilojemme lämmitykseen. Merkittävää oli myös se, että kiertotalous toteutuu malliesimerkin tavoin yhteistyössämme. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on edelleen kehittää energiakumppanuutta. Meidän ydinosaamistamme on CLT-tuotteiden valmistus. Vapo taas on asiantuntija energiaratkaisuiden tuottamisessa ja siten vapauttaa resurssimme tuottavan liiketoiminnan kehittämiseen”, Herrala toteaa.

Lisätietoja

Juha Kuivinen, myyntipäällikkö, Vapo Oy, puh. 040 775 2255
Markku Herrala, toimitusjohtaja, CLT Finland Oy, puh. 040 579 1641