Uusi saunakulttuuri kukoistaa kaupungin ytimessä

20.6.2019

Yleiset saunat olivat jo katoamassa, mutta nyt uusia saunaprojekteja viritellään ympäri Suomea. Helsingin Jätkäsaareen avattu Uusi Sauna lämpiää pehmeästi Vapon pelleteillä.  Tämän yleisen saunan tulilämmitteinen kiuas tarjoaa aidon ja perinteisen suomalaisen saunakokemuksen, johon ei sähkökiukaalla päästä.

Vuonna 2010 Sitra järjesti kansainvälisen korttelisuunnittelukilpailun Jätkäsaareen, ja sen voittajat – ryhmä italialaisia, saksalaisia ja englantilaisia kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelijoita ja arkkitehteja – sisällyttivät ehdotukseensa myös korttelisaunan.

– Käytännössä lähdimme suunnittelemaan saunaa alusta asti pellettilämmitteiseksi. Automatisoinnin lisäksi pelletin etuja ovat varastoinnin helppous sekä sen edullisuus polttoaineena, kertoo saunayrittäjä Kimmo Helistö.

Vapon toimittamat pelletit varastoidaan ulko-oven vieressä olevaan 11 kuution pellettisiiloon. Sieltä ne siirtyvät paineilman avulla kiukaille, josta pellettiruuvi työntää pelletit edelleen tulipesään.
– Kaikki muu, paitsi hormien peltien avaaminen ja sulkeminen sujuu automaattisesti, ja alkukommelluksia lukuun ottamatta kaikki on sujunut moitteettomasti.

Naisten ja miesten pellettisaunojen lisäksi kolmas, sähkökiukaalla varustettu sauna toimii tilaussaunana. Löylyihin mahtuu kerrallaan sekä naisten että miesten puolelle noin 20 saunojaa. Lämmitysajasta riippuen kumpikin kiuas lämpenee 60–100 kilolla pellettiä. Alkuviikosta kiuas lämpenee 6–7 tuntia, koska maanantaisin saunaa ei lämmitetä, mutta loppuviikosta lämmitysaika lyhenee neljään tuntiin. Pelletit palavat puhtaasti, joten pienhiukkasten määrä ja savuhaitat naapurustoon jäävät minimaalisiksi.

– Toivon, että tästä tulisi paikallinen olohuone, ja yhä enemmän korttelin asukkaat ovat tänne löytäneetkin. Mukavalta näyttää, kun tänne tullaan valmiiksi kylpytakit päällä. Hyvien liikenneyhteyksien ansiosta sauna palvelee myös pidemmältä tulleita.

Lue referenssi Lue saunan rakennusvaiheista