Asiantuntija pitää metsänomistajan puolia

16.9.2020

Kun yksityinen metsänomistaja päättää myydä puuta, edessä on hankala valinta: kenelle myydä ja mihin hintaan?

Metsäpalveluyrittäjä Juha Lehtonen auttaa asiakkaitaan löytämään puulle parhaan mahdollisen ostajan yli 30 vuoden kokemuksella.

– Asiakas ottaa meihin yhteyttä, jos hän haluaa myydä metsää. Katsomme yhdessä, minkälaisesta kohteesta on kyse ja sen perusteella pyydän tarjoukset kaikilta alan toimijoilta. Teen tarjouksista yhteenvedon ja laskelmat, kenelle puut kannattaisi myydä, Lehtonen kertoo.

Halutessaan metsänomistaja voi jättää koko kaupanteon Lehtosen ja Etelä-Pirkanmaan Metsänhoito Oy:n käsiin. Asiakas voi olla juuri niin paljon tai vähän mukana kaupan eri vaiheissa, kuin hän haluaa.

Vapon valtteja puukaupassa ovat pieni latvaläpimitta, hyvä kertymä, siisti korjuujälki sekä hinta.

Enemmän puuta samalta alalta

Itsenäisenä toimijana Lehtonen pitää aidosti asiakkaan puolia. Tukkitavara myydään useimmiten Tampereen alueen sahoille tai siellä toimiville metsäyhtiöille. Harvennusleimikoilla taas yksi ostajista on Vapo, joka käyttää kotimaisia puupolttoaineita voimalaitoksillaan sähkön ja lämmön tuotantoon.

Lehtosen mukaan Vapolla on puun ostajana monia valtteja: pieni latvaläpimitta, hyvä kertymä, siisti korjuujälki sekä hinta.

– Tavallisessa kuitupuukatkonnassa metsään jää paljon tavaraa, mutta Vapolle myytäessä voidaan puuta katkoa jopa kolmen sentin läpimittaan asti. Näin ollen puuta tulee samalta pinta-alalta melkein 15–20 prosenttia enemmän. Siitä on asiakkaalle iso etu, jos hintaero on muuten pieni.

Lehtonen korostaakin juuri katkonnan merkitystä nykypäivän puukaupassa. Myös korjuujälki on Vapolla hänen mukaansa hyvää. Sitä kehtaa suositella asiakkaalle.

Ennen kuin puukaupoille ryhdytään, Lehtonen suosittelee hakkuusuunnitelman tekemistä. Siinä kirjataan paperille tarkasti, mitä puuta metsästä kaadetaan ja millä tavalla. Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa pyytää tarjouksia puunostajilta.

– Puukauppa ei kuitenkaan lopu siihen, kun rahat tulevat tilille. Veroilmoitus täytyy hoitaa kuntoon. Autamme tarvittaessa tässäkin, Lehtonen muistuttaa.

Kasvollista kauppaa

Pitkän linjan ammattilaisena Lehtonen on nähnyt suomalaisten metsäomistajien keskuudessa tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen. Uusien metsänomistajien myötä sähköinen puukauppa verkossa on yleistynyt, mutta asiantuntijan palveluille on yhä kysyntää.

– Metsään liittyy niin paljon tunteita ja huomioitavaa pelkän rahan lisäksi, että monet haluavat tehdä kauppaa kasvokkain.

Katso videolta Juha Lehtosen vinkit puukaupoille.

 

Pyydä tarjous puukaupasta