Hankintakaupalla puulle parempi hinta

17.9.2020

Joka syksy isojokelainen Tapani Pitkäkoski laittaa leipätyönsä tulisijamuurarina tauolle ja suuntaa metsään. Silloin hän tekee muutaman viikon ajan harvennushakkuita omistamillaan metsäpalstoilla. Kaadetut puut Pitkäkoski lastaa metsäperävaunun kyytiin ja tuo tien varteen. Sieltä puuauto käy hakemassa ne Vapolle, joka käyttää kotimaisen puun polttoaineena energiantuotannossa.

Kaikki Pitkäkosken harvennuksilta tuleva puu on jo vuosia myyty Vapolle energiaksi. Syykin on selvä: puuta yksinkertaisesti tulee metsästä enemmän – Pitkäkosken arvion mukaan jopa 20 prosenttia enemmän.

– Hakettaja on mukavan kaikkiruokainen, mikä näkyy heti metsänomistajan lompakossa. Samaan kasaan voi laittaa eri puulajeja ja rangan pituus voi olla mitä vain kolmen ja kuuden metrin välillä. En välttämättä tarvitse metsässä edes mittanauhaa, Pitkäkoski listaa.

Alkuun pääsee kuka tahansa

Hankintakauppa kannattaa. Itse tekemällä säästyy monelta kululta, jotka muuten tulisivat metsänomistajan maksettavaksi. Metsätöitä Pitkäkoski kuvaa ”rakkaaksi harrastukseksi”, mutta hän on laskenut tarkkaan, paljonko työstä jää palkkaa.

– Puolet tuotoista menisi muille, jos en itse tekisi. Ja kun tykkään tehdä, niin miksi ei!

Hankintakauppaa Pitkäkoski suosittelee kenelle tahansa metsänomistajalle. Alkuun pääsee pelkällä moottorisahalla ja suojavarusteilla, mutta traktori ja metsäperävaunu ovat hyviä työkaluja, joiden avulla säästyy puunajon tuomalta lisäkustannukselta.

Kun kaikki tarvittava kalusto on omasta takaa, tulee harvennettua myös pienempiä aloja, joilta puun ajattaminen tulisi tilaustyönä liian kalliiksi. Myös yksittäiset tuulenkaadot ja pystyynkuivuneet puut päätyvät myytäväksi.

–  Tekemällä oppii! Itsekin olen tätä 40 vuotta harjoitellut. Ja metsässä saa hyvää vaihtelua kropalle ja päänupille, Pitkäkoski sanoo.

Hankintakauppa tarkoittaa sitä, että metsänomistaja kaataa ja tuo puut tien varteen itse.

Pitkäjänteistä työtä metsän hyväksi

Energiapuuta Pitkäkoski pitää tervetulleena kilpailuna puualalle. Energiapuuksi kelpaa monenkokoinen ja -ikäinen puu. Metsänomistaja saa näin ollen tuottoa jo väliharvennuksilta.

Usein Pitkäkoski myös raivaa alueen harvennuksen yhteydessä itse. Aktiivisella hoidolla kasvua kohdistetaan hyvälaatuisin puihin, jotka myöhemmin kasvavat tukin mittaan.

– Metsänhoito ei ole itsekästä puuhaa. Metsiä pitää hoitaa loppuun asti. Monissa toimenpiteissä mietitään tulevaisuutta jopa kahden sukupolven päähän, Pitkäkoski summaa.

Katso videolta Tapani Pitkäkosken miettteet metsänhoidosta.

Pyydä tarjous puukaupasta