Kinnusen Mylly

HÄVIKISTÄ SAADAAN ENERGIAA JA LÄMPÖÄ

Utajärveläinen Kinnusen Mylly valmistautuu haastamaan Keski-Euroopan suuret myllyt omilla gluteenittomilla kauratuotteillaan. Uusi kauraan keskittynyt mylly ja Vapon rakentama 3,5 MW:n lämpölaitos valmistuvat pian. Vapon lämpölaitos alkaa tuottaa energiaa kauramyllyn ja läheisen rehutehtaan käyttöön sekä kaukolämpöä Utajärven kunnalle. Kaikki energia tuotetaan jauhatuksen sivutuotteena syntyvistä kauran kuorista.

Kinnusen Mylly

Paikallinen kiertotalousketju

Mylly tuottaa valmistuttuaan jopa kuusi miljoonaa kiloa kauran kuorta joka vuosi. Kuoria tarvitsee kuljettaa vain muutaman kymmenen metrin matka siiloon ja edelleen lämpökattilaan, joten kuljetuskuluissa säästetään ja päästöt vähenevät. Kuorta polttamalla lämmitetään vettä, ja näin syntyvästä höyrystä saadaan energiaa kauramyllyn ja rehutehtaan käyttöön. Jotta hävikin määrä jää mahdollisimman pieneksi, läheinen rehutehdas hyödyntää jo nyt jauhoihin ja laajamittaiseen elintarvikekäyttöön kelpaamattomia jyviä. Ylimääräistä kauran kuorta hyödynnetään myös porojen rehussa.

Sivutuotteesta kaukolämmöksi

Kaukolämmöllä lämmitetään Utajärven julkisia rakennuksia sekä useita taloyhtiöitä. Kinnusen Myllyn 3,5 MW:n lämpölaitos tuottaa valmistuttuaan lämpöä yli 50:n utajärveläisen rakennuksen tarpeisiin. Kunta aikoi alun perin ostaa lämpöä ja jakaa sitä oman kaukolämpöverkon kautta, mutta päätyi lopulta myymään verkon Vapolle – jolloin kunnan resursseja vapautui muuhun käyttöön.

Hyödyt

Toimitusvarmuus

Parantunut ekologinen kestävyys

Vähemmän sivutuotteita

Meillä syntyy sivutuotteena kauran kuorta jopa kuusi miljoonaa kiloa vuodessa. Kun teimme päätöksen kauramyllystä, tiesimme heti, että haluamme käyttää kuorta uusiutuvan energian tuottamiseen.

Toni Kuure

tuotantojohtaja, Kinnusen Mylly

Vapon tarjous katsottiin parhaaksi, sillä se oli kilpailukykyinen ja uskottava. Jos kauran kuorta ei tilapäisesti ole saatavilla, Vapo toimittaa tilalle kuivaa puupellettiä, jota voidaan polttaa säätöjä muuttamatta.

Petri Leskinen

elinympäristöjohtaja, Utajärven kunta

Haaste

Kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen energian hankkiminen uuden kauramyllyn tarpeisiin

Ratkaisu

Uusi 3,5 MW:n lämpölaitos, joka polttaa sivutuotteena syntyvää kauran kuorta ja tuottaa näin energiaa myllyn tarpeisiin sekä kaukolämpöä lähialueille

Tulokset

Vapon ratkaisu edistää Kinnusen Myllyn ekologista kestävyyttä ja vähentää jauhatuksessa syntyvien sivutuotteiden määrää.

0
miljoonaa kiloa

Kauran kuorta vuodessa

0

Lämmitettäviä rakennuksia

Kerromme mielellämme lisää

Jani Moisanen

Myyntipäällikkö