Pohjolan peruna

Energia-alan paikallista osaamista ja yhteistyötä

Vapo vastaa energian tuottamisesta Raahessa sijaitsevan Pohjolan Perunan tehtaan tarpeisiin. Vapo vastaa höyryntuotantolaitoksen operatiivisesta toiminnasta ja valvonnasta ja hyödyntää lisäksi kotimaista polttoainetta, josta osa tuodaan tehtaaseen vain 15 kilometrin päästä – näin on voitu pienentää niin kuljetuskustannuksia kuin päästöjäkin. Laitos käyttää vuosittain 25 GWh energiaa, mikä vastaa noin tuhannen asunnon lämmityksen vuosittaista energiantarvetta.

Hyvä toimitusvarmuus

Tunnettuja Mummon- ja Mestari-brändien tuotteita valmistava Pohjolan Peruna Oy on merkittävä työllistäjä Pohjanmaan alueella. Mummon muusin tuntee lähes jokainen suomalainen, ja Mummon ranskanperunat ovat tällä hetkellä vähittäiskaupan ostetuin ranskanperuna. Mestari-tuotemerkin alla myydään korkealaatuisia ranskanperunoita sekä vakuumi- ja kuivatuotteita ammattikeittiöihin ja teollisuuden tarpeisiin.

Tehtaalla kuoritaan ja kypsennetään noin tuhat rekka-autollista suomalaista perunaa vuosittain. Pohjolan Perunan tehdas käyttää höyryenergiaa tuotannon eri vaiheissa, eli katkeamaton energiantuotanto on tehtaalle ehdottoman tärkeä. Siksi Vapo valvoo höyryntuotantoa ympäri vuorokauden Vapon käyttökeskuksesta käsin.

Jouheva siirtyminen

Vapo otti laitoksen energiantuotannon vastuulleen heti sopimuksen synnyttyä ilman tuotantokatkoja tehtaan toiminnassa. Tämän mahdollisti hyvä yhteistyö edellisen toimijan kanssa, Vapon korkea paikallinen osaaminen sekä digitalisaatio, jonka ansiosta käyttökeskusyhteys voitiin rakentaa nopealla aikataululla.

Hyödyt

Toimitusvarmuus

Ympärivuoro-kautinen valvonta

Parantunut ekologinen kestävyys

Meillä oli useita hyviä ehdokkaita energiantuotannon kumppaniksi, mutta valitsimme Vapon sen vahvan osaamisen ja sitoutumiskyvyn perusteella.

Pekka Sarlund

Pohjolan Peruna Oy:n toimitusjohtaja

Paikallinen osaamisemme ja digitaaliset hankkeemme mahdollistivat sen, että pystyimme ottamaan tehtaan energiantuotannon haltuumme erittäin lyhyellä siirtymäajalla.

Jani Moisanen

Vapon myyntipäällikkö

Haaste

Energiaa toimitusvarmasti paikallisilla polttoaineilla

Ratkaisu

Vapo vastaa höyryntuotantolaitoksen operatiivisesta toiminnasta ja valvonnasta ympärivuorokautisesti ja käyttää tuotannossa paikallisia polttoaineita.

Tulokset

Vapo tuottaa energiaa toimitusvarmasti ja takaa näin, että tuotantoprosessit sujuvat jouhevasti Pohjolan Perunan tehtaalla.

0
asuntoa

Vastaava energiantarve

0
km (jopa)

Etäisyydeltä paikallista polttoainetta

Kerromme mielellämme lisää

Jani Moisanen

Myyntipäällikkö