Valio

Energia

Tuotantovarmaa kotimaista energiaa

Valio on Suomen suurin maitotuotteiden valmistaja. Jyväskylässä yhtiö on siirtänyt energiahuoltonsa Vapolle, joka toimittaa Jyväskylän meijerille sen tarvitseman lämmön. Vuosittainen lämmöntarve on noin 30 GWh.

– Jyväskylän tuoretuotemeijerin läpi kulkee noin 160 miljoonaa kiloa maitoa vuodessa. Määrä osoittaa tuotantovarmuuden merkityksen energiaratkaisuissamme. Se on meille ykkösasia. Lyhytkin häiriö katkaisee tuotantoprosessimme ja aiheuttaa merkittävät kustannukset, tehtaanjohtaja Jukka Partti kertoo.

Miksi Vapo

  • Toimitusvarmuus
  • Kustannustehokkuus
  • Innovatiivinen ote
Valio ja Vapo ovat molemmat alojensa kotimaisia huippuyrityksiä ja tällainen hanke on juuri sitä, mitä Suomi tarvitsee.
Jukka Partti
Tehtaanjohtaja, Valio

Toimitusvarmuus, kustannustehokkuus ja ympäristöasiat

– Toimitusvarmuuden ohella meille tärkeitä ovat kustannus­tehokkuus sekä ympäristöasiat. Ratkaisun myötä vaihdamme raskaan polttoöljyn kotimaiseen lähienergiaan. Vaikka öljyn hinta on nyt alhainen, kotimainen polttoaine on yhä öljyä edullisempaa ja uskon eron kasvavan lähivuosina, Partti kertoo.

Valiolainen maidontuotanto yhdessä tuotanto­- ja jalostusketjun kanssa työllistävät noin 1 500 henkilöä Keski­-Suomessa ja tulouttavat alueelle 60 miljoonaa euroa vuodessa. Siirtyminen kotimaiseen lähienergiaan vahvistaa aluetaloutta edelleen.

Vaihdokseen liittyy aina epävarmuutta

Vapo ryhtyi toimittamaan lämpöä Valiolle 2017 alkuvuodesta. Vaihdokseen liittyy aina epävarmuuksia, mutta meillä on turvallinen olo: Vapo ottaa haasteen tosissaan ja on resursoinut henkilöstöä heti alusta alkaen.

– Valio ja Vapo ovat molemmat alojensa kotimaisia huippuyrityksiä ja tällainen hanke on juuri sitä, mitä Suomi tarvitsee, Jukka Partti toteaa.

Osaaminen ja kotimaisuus isoja plussia energiaratkaisussa

– Painotamme energiaratkaisuissamme toimintavarmuutta, kannattavuutta ja kestävää kehitystä, mutta ilman osaamista mikään näistä ei toteudu. Kumppanin on yksinkertaisesti osattava hommansa, energiapäällikkö Peter Fabritius selittää.

Valio ja Vapo ovat tehneet Haapaveden meijerillä yhteistyötä ja nyt Valio siirsi myös Jyväskylän tuoretuotemeijerin energiahuollon Vapolle.

– Maidon jalostuksen erityispiirre on, että raakamaitoa tulee koko ajan ja sitä on heti prosessoitava. Tuotantokatkoja ei saa esiintyä. Kaiken on pelattava ja meidän on saatava haluamamme määrä prosessihöyryä jokai­sena hetkenä.

– Energian todellinen ja lopullinen hinta Valiolle muodostuukin vasta toimintavarmuuden kautta, sillä tuotantokatkokset aiheuttavat meille isoja kustannuksia. Niihin ei meillä eikä kumppanillamme ole yksinkertaisesti varaa. Jyväskylän meijeri palvelee 1,8 miljoonan suomalaisen kysyntää, Fabritius kertoo.

Valion on helppo luottaa Vapoon

– Suomen kaltaisessa pienessä maassa toimijat tuntevat toisensa. Niin mekin tunsimme toimijat kilpailutukseen ryhtyessämme. Vapo oli kokonaisuutta ajatellen paras valinta Jyväskylään, Peter Fabritius kertoo.

– Tärkeimpien kriteerien ohella Vapo sai plussaa kotimaisuudesta, lähi­energian käytöstä sekä innovatiivisesta otteestaan. Teknisissä ratkaisuissa yhtiö näytti haluavansa ja kykenevänsä ajattelemaan asiakkaan puolesta. Se vakuuttaa ja antaa uskoa tulevasta, Fabritius toteaa.

Yhtiö osoitti halua ja kykyä ajatella asiakkaan puolesta. Se vakuuttaa ja antaa uskoa tulevaan.
Peter Fabritius
Energiapäällikkö, Valio

Ota yhteyttä – kerromme mielellämme lisää!

Täytä yhteydenottolomake

Minulle saa lähettää Vapon uutiskirjeitä jatkossa. Samalla vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen:

Mika Hillu

Myyntijohtaja