Uusi Lähdeniitty lämpiää puhtaasti ja edullisesti pelletillä

19.2.2021

Nokialla sijaitsevan Uuden Lähdeniityn asuinalueella on oma alueellinen lämmitysjärjestelmä, joka käyttää polttoaineena Vapon kotimaista pellettiä.

Pakkanen on kiristänyt Nokian Uuden Lähdeniityn tiukkaan otteeseen. Mittari on aamulla painunut peräti -26 pakkasasteeseen, ja lumi peittää maan. Sisällä Nokian Biolämpö Oy:n pellettilämpölaitoksella on kuitenkin miellyttävän lämmintä. Nokian Biolämmön hallituksen puheenjohtaja Pauli Salonen tarkistaa, että pellettikattilat toimivat, kuten pitääkin.

Kaikki kunnossa. Hiljaisen huminan rikkoo vain tasaisin väliajoin kuuluva pieni ropina, kun pelletit hyppelehtivät siirtoruuvia pitkin siilosta uunin arinalle. Suomalaisella, uusiutuvalla polttoaineella tuotettua lämpöä täältä lähtee noin 130:een alueen asuntoon.

Koko Uuden Lähdeniityn suunnittelu ja rakentaminen on alusta lähtien tähdännyt siihen, että lämpö koteihin tuotetaan samasta pellettilämpölaitoksesta. Ratkaisu on Suomessa poikkeuksellinen.

Tavoitteena ympäristöystävällisyys ja asukkaille edulliset lämmityskulut

Nokian Biolämpö Oy on asuinaluetta rakentavan Halesa Oy:n tytäryhtiö, ja se tuottaa kiinteistöjen lämmityspalvelut. Pellettilämmitystä Salonen on kokeillut rakennuskohteissaan 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Kokemukset olivat niin rohkaisevia, että kun Uuden Lähdeniityn rakentaminen päästiin aloittamaan, oli Saloselle selvää, että hän haluaa pellettilämmön myös tänne.

“Pelletin etuina ovat kotimaisuus, puhtaus, toimitusvarmuus sekä edullinen hinta”, Salonen listaa. “Halusimme löytää alueen asunnonostajille mahdollisimman edullisen lämmitysmuodon ja saada siten edullisen hoitovastikkeen. Pellettilämpölaitos on kestävä ja puhdas ratkaisu.”

Nokian Biolämpö Oy:n lämpökeskuksessa on kaksi erikokoista pellettikattilaa, joiden tehot ovat 300 ja 700 kW. Tehokkaampi kattila on tarkoitettu pääasiassa talvikäyttöön, kun taas pienemmän kattilan teho riittää hyvin kesäajan lämmitykseen. Kattilat toimivat myös toistensa varakattiloina huoltotoimenpiteiden aikana.

Saloselle oli tärkeää, ettei lämpölaitos aiheuta asukkaille häiriötä. “Kun on pitkälle automatisoidut laitteet ja hyvä lämpökeskus, niin pelletti on toimiva ratkaisu asuinalueelle, jossa pitää toimia äänettömästi ja siististi. Pelletti soveltuu meille tänne hyvin”, Pauli Salonen sanoo.

“Pelletti on niin tasalaatuinen ja hyvä polttoaine, ettei se aiheuta minulle laitteiden normaalia säätöä kummempaa työtä. Pelletti on myös toimitusvarma. Vapo tuo pelletin meille suoraan paikalle ja puhaltaa sen valmiiksi siiloon – yleensä vielä päivää paria ennen sovittua toimituspäivää.”

Nokian Biolämmön Pauli Salonen kertoo tavoitteen olleen toimintavarma, uusiutuvaa energiaa käyttävä ja edullinen alueellinen lämmitys, joka skaalautuu tarpeen mukaan ja tukee suomalaista työllisyyttä.

Huoletonta lämpöä kotiin

Susanna Ojala-Hämäläinen ja Mika Hämäläinen ovat Uuden Lähdeniityn asuinalueen ensimmäisiä asukkaita. Heille tärkeää oli alueen hyvä sijainti Nokian keskustan kupeessa, läheinen koulu, johon perheen lapset pääsevät kulkemaan helposti, sekä monipuoliset liikuntamaastot.

Pellettilämpölaitos sijaitsee perheen kodin välittömässä läheisyydessä, käytännössä toisella puolella katua. Lämpölaitoksen läheisyys ei aiheuta arkeen minkäänlaista haittaa, Susanna ja Mika vakuuttavat.

“Ei tule hajuja, ääntä tai muitakaan haittoja. Sehän on käytännössä vesihöyryä, mitä piipusta tulee”, Mika Hämäläinen sanoo. “Päinvastoin laitoksesta on iloa! Lapset tykkäävät käydä katsomassa, kun pellettiä tuodaan rekalla”, Susanna naurahtaa.

Asukkaalle alueellinen pellettilämmitys on todella vaivaton lämmitysmuoto, Mika Hämäläinen sanoo. Lämpöä on riittänyt myös hyvin kylminä talvina. “Hyvin on lähtenyt lämmitys toimimaan ihan alkumetreistä lähtien, ja helpolla ollaan päästy. Ei tarvitse itse mitään hoitaa.”

“Nykyaikana on pakko myös miettiä lämmityksen ympäristövaikutuksia”, Mika jatkaa. Talon rakennusvaiheessa yhtenä vaihtoehtona selvitettiin myös maalämpöä. Uuden Lähdeniityn oma, lähellä tuotettua pellettiä käyttävä lämmitys osoittautui kuitenkin erinomaiseksi ratkaisuksi. “Meillä kävi hyvä tuuri, että alueelle sattui olemaan suunnitteilla tällainen ympäristöystävällinen vaihtoehto. Pelletti on vielä edullinenkin verrattuna muihin lämmitysmuotoihin, joita kartoitimme.”

100-prosenttista pellettilämpöä

Uuden Lähdeniityn alueella on käynnissä useita eri rakennusvaiheita samaan aikaan. Pian valmistuvat alueen viimeiset kiinteistöt, minkä jälkeen rakennustöitä on tarkoitus jatkaa nykyisen asuinalueen pohjoispuolella. Vapo on ollut kumppanina myös uuden asuinalueen puunkorjuussa.

Asuinalueen tulevaan osaan nousee lähivuosina vielä 6 rivitalokiinteistöä ja 13 omakotikiinteistöä. Nekin tulevat lämpiämään pelletillä, Pauli Salonen uskoo. Asukkaille pellettilämpöverkkoon liittyminen on vapaaehtoista.

Salonen muistuttaa, että monilla suurilla lämpöyhtiöillä vihreä tulevaisuus siintää vasta mainospuheissa, kun taas Nokian Biolämpö on aikoja sitten siirtynyt sanoista tekoihin. “Meillä on kohta 15 vuoden ajan käytetty sataprosenttisesti pellettiä.”

Lue lisää referenssistä